Tijd comprimeren

 

 

Eerder gepubliceerd op www.broadcastmagazine.nl

Donderdag 11:09 uur. Sinds het verzenden van mijn voorlaatste column denk ik na over mijn laatste. Mijn respect voor mensen die jarenlang elke dag een column schrijven, groeit met de minuut. Over 21 minuten ga ik naar Den Haag. Op het Ministerie van Economische zaken ga ik praten over telecom- en distributiedossiers.

Van de vier dimensies is tijd de enige waaraan ik een hekel heb. Lengte, breedte en hoogte zijn schaalbaar. Tijd is dat niet. Dat mijn buik, mijn huis of mijn bureau verkeerde afmetingen hebben, is te beïnvloeden. Tijd kun je alleen anders indelen. Of je kunt multitasken. Sommige mensen kunnen dat. Ik niet. Bellen in de auto kan ik maar bij alle andere combinaties van taken doe ik in de praktijk twee dingen half en is er dus geen tijdwinst.

In de media gaat het primair om het veroveren van tijd. Hoeveel tijd kun je mensen boeien met je content. Hoe vaker en hoe langer je ze kunt boeien, hoe meer waarde ze vertegenwoordigen.11:36 uur. Ik herlees het eerste deel van deze column. Niet af maar ik moet nu echt de auto in.

18:21 uur. Ik zit op een terras in Amsterdam, eigenlijk moet ik schrijven. Achter mij hoor ik een jongen klagen dat zijn zusje van dertien The Bold and the Beautiful opneemt en dan vervolgens op twee keer de snelheid afspeelt. Ik herhaal : op twee keer de snelheid afspeelt ! Ze kan dan nog net de ondertiteling lezen. Ze heeft geen tijd maar ze wil ook geen aflevering missen.

Mijn oma zei altijd dat ‘de tijd’ alles oplost. Ik denk dat het niet zozeer de tijd is als wel de volgende generatie die alles oplost.

 

Taco Jelgersma